maandag 16 april 2012

De Buitenplaats en het Nederlandse Landschap


In het kader van Jaar van de Historische Buitenplaats (2012) is bovenstaand boek verschenen. Na de gebruikelijke inleiding volgt een driedeling in: Natuur, Landschap en Cultuur. Door het boek heen "loopt" een fotoparade over buitenplaatsen in Noord-, Oost-, West- en Zuid-Nederland. Opvallend is de definitie van een Buitenplaats: een plaats, waar huis en alle bijbehorende, onderdelen zoals tuin en bijgebouwen, één historisch geheel vormen. Landgoed Elswout, Noord-Holland, om een voorbeeld te noemen, wordt gepresenteerd als Buitenplaats Elswout. Het boek is uitgegeven door Wbooks, Zwolle; de tekst is van Marina Laméris, foto's en vormgeving zijn van Roel van Norel. Het boek wordt afgesloten met een literatuur-overzicht, een overzichtslijst van afgebeelde buitenplaatsen en een lijst van medewerkers (vele bekende namen!). De prijs bedraagt 24,95 euro.

  
                                 Poortgebouw Elswout, Zuid-Kennemerland, Noord-Holland

Waarschijnlijk zijn er zo'n 6000 buitenplaatsen in Nederland geweest, nu zijn er ongeveer 550 over en 169 buitenplaatsen staan afgebeeld in het boek.


Zichtlijnen zijn belangrijk bij de waardering en beleving van een landschap en buitenplaats. Bovenstaande foto geeft de zichtlijn naar het Huis van Elswout weer.


Zichtlijn vanuit het Huis van Elswout richting Haarlem.



Eén van de Zwitzerse bruggen, die kenmerkend zijn voor Elswout. Veel buitenplaatsen hebben specifieke kenmerken, zoals hierboven, maar ook algemene b.v. een ijskelder. Follies/Folly's zoals een kluizenaarshut/hermitage waren geliefd op de buitenplaatsen.

Tot slot nog wat cijfermateriaal: de provincie Utrecht staat met 33 vermeldingen bovenaan, provincie Gelderland volgt met 24 vermeldingen en provincie Limburg deelt met provincie Zuid-Holland de derde plaats (18 vermeldingen). Elswout vertegenwoordigt Zuid-Kennemerland in de provincie Noord-Holland (14 vermeldingen evenals de provincie Overijssel).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten