woensdag 21 december 2011

Brouwerskolkpark - Overveen

In landschappelijk opzicht ligt het Brouwerskolkpark ingeklemd enerzijds tussen het gebied Middenduin en het landgoed Vaart en Duin èn landgoed Belvédère. Strikt genomen behoort het gebied boven de spoorlijn Haarlem-Zandvoort ook bij het Brouwerskolkpark. Het complex van PWN en bv. de Joodse Begraafplaats bevinden zich op dat terrein. De Brouwerskolkweg hakt het gebied in twee ongelijke delen. De Brouwerskolk is verbonden met het water van de Zanderijvaart en de waterloop van Elswout; de afwatering van de Brouwerskolk geschiedt via de Brouwersvaart. Het water van de Brouwersvaart komt uiteindelijk in het Spaarne terecht.


De brug van de Brouwerskolk naar de Brouwersvaart bij de Korte Zijlweg.


De brug van de Duinlustweg, het punt waar het water van de Zanderijvaart en van Elswout samen uitmonden in de Brouwerskolk.


Uiteindelijk de Brouwerskolk in het vizier.


Toch wel triest dit monument (grenspaal brouwersgilde) zo aan te treffen in deze tijd van belangstelling voor Cultureel Erfgoed.


Hoewel het park relatief klein is, heeft het toch de charme van een duinbos.


De Prins Bernhardbrug (zie inzet) verbindt de Zeeweg met ondermeer de Duinlustweg, de Elswoutlaan en het Ramplaan Kwartier via de Brouwerskolkweg. Hier wordt het Brouwerskolkpark in twee ongelijke delen door gesneden.


Een mooi uitzichtpunt in het parkgedeelte, dat grenst aan het Middenduin (links).


De opgang naar de top van het Kopje van Overveen. Andere kopjes in de omgeving zijn de Blinkert (Kraantje Lek), de Appelberg (Landgoed Koningshof), het Kopje van Aerdenhout, verderweg: het Kopje van Bloemendaal.


Het uitzicht vanaf het kopje richting watertoren, links in de verte de hoogovens van Ijmuiden.


Het uitzicht richting Haarlem met zicht op de Kathedrale Basiliek, met daar achter de Hoge Hout (afbeelding digitaal versterkt).


Als afsluiting de toegangspoort van de Joodse Begraafplaats op het Brouwerskolkgebied boven de spoorlijn Haarlem-Zandvoort.
 Informatie over de Brouwerskolk is te vinden op: http://virtueletochten.noord-hollandsarchief.nl/?pc_id=19&pp_id=87

Geen opmerkingen:

Een reactie posten