zaterdag 29 mei 2010

Rochdale - duurzaam tuinieren

Woningstichting Rochdale doet meer dan de huur incasseren, dat weet echt iedereen. Ook de hulp bij technische en maatschappelijke problemen is bekend. Maar nu eens de aandacht op "biologische hulp/advies" van Rochdale: duurzaam tuinieren, de tuintrend van dit jaar.




Bewoners van Scala worden verwend (gratis) met diverse plantjes naar keuze.


Marjan en Theo hebben het in de loop van de middag druk gekregen.


De Amerikaanse schoolbus heeft de Engelse dubbeldekker (technisch bezweken) vervangen. Menig bewoner vond deze bus leuker!


Op de zesde verdieping van Scala. Heel dapper! (tien plantjes had ik niet nodig)

woensdag 26 mei 2010

Landschapsarchitectuur Amsterdam Zuid


Bij landschapsarchitectuur wordt vaak geacht aan grootschalige projecten, maar er zijn ook kleine, bijna op microniveau. Een voorbeeld van een klein, maar uitgelezen project bevindt zich achter het Olympisch Stadion, omgeving Stadiongracht/Schinkel.


Een zichtas geleid door houten palen



Een houten bosje/kroontje op de heuvel


Sterke accenten door grote keien

woensdag 12 mei 2010

Watertuinen


Nu maar eens de aandacht richten op watertuinen/drijvende tuinen/floatlands. Een watertuin (type zoals op de foto!) bestaat uit een drijvende constructie gemaakt van gaas en rijshout, formaat 2 x2 m. Van de planten, die er op groeien valt de gele lelie vaak het meest op. Door de groei van sponzen en het aanhechten van driehoeksmosselen heeft de watertuin o.m. een filterfunctie van het water. Op de foto: watertuinen in de Lijnbaansgracht, bij de brug van de Rozengracht (kijkrichting: Elandsgracht).


De problemen van de watertuinen: zwerfvuil en soms broedplaats/voederplaats (soms werpen mensen halve broden in het water!) van watervogels. Op de website van http://www.anmec.nl/ staat een les over watertuinen voor het basisonderwijs, die ook interessant is voor volwassenen (zelf onderzoek doen!).

maandag 10 mei 2010

Natuurtuin De Wiedijk


Natuurtuin De Wiedijk is 3 ha groot en ligt naast de Cornelis Lelylaan (Osdorp) en ten zuiden van de Sloterplas. Een goed ingedeeld gebied, want op dit relatief klein oppervlak bevinden zich o.a. een duingebied, een bos, een moeras en meer. Verrassend is de "stedelijke toegang" gezien de borden!



Compliment voor de compacte, veel omvattende informatie.



Echt voorjaar is het nog niet. De bloei komt traag op gang.



Het natuurtuinhuisje lijkt wel een sprookjeshuisje, hele mooie muren. Alleen is er geen mooie blonde of zwartharige heks. De schoorsteen rookt wel!

vrijdag 7 mei 2010

Zandvoort


Op het ogenblik liggen de temperaturen onder het gemiddelde van de maand mei. Gevolg: het strand van Zandvoort is ideaal voor een ander type recreant, dan wanneer de temperatuur flink hoger zou zijn.
In de verte de "smoking guns" van Corus, rechts de Watertoren van Zandvoort.



Op de tweede foto één van de twee bronzen beelden van Marlène Sjerps, die op de Boulevard Paulus Loot staan.

woensdag 5 mei 2010

Heemtuin Sloterpark


De heemtuin Sloterpark ligt in, zoals de naam al aangeeft, in het Sloterpark met in de nabijheid een modern natuur en milieu educatiecentrum, genaamd De Drijfsijs. Ook vlakbij is de kinderboerderij Sloterpark.
Met fiets en openbaar vervoer (eindpunt trams 7 en 14) goed te bereiken. Aan de overkant is het Sloterparkbad (Pres. Allendelaan).


                       De varens beginnen uit te rollen.


                  Een oplettend konijn houdt alles in de gaten.

zondag 2 mei 2010

Exoten

In de maatschappij komen lopen veel exoten (mensen afkomstig van elders) rond. Dit geldt ook voor de wereld van de flora en fauna. Bij de fauna zijn b.v. de halsbandparkieten "berucht", maar ook de nijlganzen nemen langzamerhand de "macht" over. Er gaan dan ook stemmen op om "vreemde" planten en dieren uit onze natuur te verwijderen. Een soort "eigen plantjes" eerst idee, gelukkig niet realistisch en onlogisch, want maatschappij en natuur zijn nu eenmaal dynamisch en zoeken steeds een nieuw evenwicht.


                                 Maar ja, het begint met één



                                en het worden er steeds meer