zondag 18 december 2016

Milieuzone Amsterdam voor bestelauto's


Per 1 januari 2017 gaat een milieuzone in voor bestelauto's met een dieselmotor (voertuigcategorie N1, DET voor 1-1-2000). De zone geldt voor het gebied binnen de Ring A10 ten zuiden van het IJ, behalve in Stadsdeel Noord en verschillende bedrijventerreinen. Op de foto een bord, Jan van Galenstraat, waarop de kentekens van passerende bestelauto's gecheckt worden op wel/niet toegelaten te worden tot de milieuzone per 1-1-2017.


Op verschillende verkeerspunten voor de "toegang" tot de Ring A10 staan mededelingsborden inzake de milieuzone. Dit bord bevindt op de Jan Tooropstraat, rotonde Jan Evertsenstraat.


Op de Haarlemmerweg, richting Haarlemmerpoort, is dit bord geplaatst om de verandering onder de aandacht te brengen (binnen de Ring A10). 


Op de Haarlemmerweg speelt meer dan de milieuzone voor Amsterdam. De Haarlemmerweg is regelmatig verstopt door files, hetgeen de luchtkwaliteit niet ten goede komt; een oplossing is echt nodig. Verder dreigt het verkeer nog vaker vast te gaan lopen, als de nieuwe ingang van de FoodMarket in gebruik wordt genomen. Het vrachtverkeer, dat nu de Jan van Galenstraat gebruikt (en voor een slechte luchtkwaliteit zorgt), gaat dan de Haarlemmerweg gebruiken met alle (extra) problemen van dien. Bovendien worden de ING kantoren omgebouwd/gesloopt voor woonruimte, meer omwonenden dan nu krijgen met de verkeers-problemen op de Haarlemmerweg te maken.


Uiteraard zijn binnen de Ring A10 de nodige camera's geïnstalleerd. Bij voorbeeld: Bos en Lommerplein, afslag A10 S104, twee camera's linksboven.


Maar ook op "gewone" stadswegen, die parallel lopen met de grote toegangswegen van de Ring A10, hangen uiteraard ook camera's. Dit is de Wiltzanghlaan, hoek Jephtastraat, die parallel aan de Haarlemmerweg en Bos en Lommerweg loopt. Ook hier binnen de Ring A10!


Bovenstaande kaart van de milieuzone Amsterdam is ontleend aan de website, die de gemeente Amsterdam heeft laten maken om zoveel mogelijk informatie te verschaffen.

dinsdag 25 oktober 2016

Herfst in Amsterdam Nieuw-West


Herfstkleuren aan het water van de Burg. Cramergracht, hoek Burg. Tienhovengracht. Links de sluis naar de Sloterplas.


Sloterpark bij natuurspeeltuin De Natureluur; in de verte de kinderboerderij Sloterpark.


Sloterpark omgeving inham naast Sloterparkbad en vlakbij opgang naar viaduct over Pres. Allendelaan.


Wat opvalt is dat de bomen aan de waterkant, in de omgeving van de vorige foto, nog behoorlijk groen zijn. Misschien remt de temparatuur van het koude water de verkleuring iets af. De aalscholvers hebben hier een vaste plek en pendelen soms richting Noordzeekanaal.


Even "tussendoor" de wandel-/fietsviaducten over de Pres. Allendelaan worden grondig opgeknapt. Met alle gevolgen voor passerend verkeer...


Herfsttinten vanuit de hoogte gezien: Burg. De Vlugtlaan, richting Burg. Fockstraat.

zaterdag 30 juli 2016

De Varkensbaai van de Sloterplas en meer...


De Varkensbaai van de Sloterplas is toch iets anders dan de Varkensbaai op Cuba, alweer geschiedenis mede gezien de hernieuwde relaties tussen Cuba en de VS. Was de Varkensbaai aanvankelijk een "zielig" strandje, nu is het een mooi en veilig stadsstrand geworden. Alleen kan het weer helaas niet handmatig of machinaal verbeterd worden.


Vanaf de Varkensbaai is een prachtige zichtlijn over de Sloterplas richting Osdorp, waar de oever zeer uitgebreid is gerenoveerd.


Zoals in de kop vermeld staat, er is meer: de (zuid-west)oever van de Sloterplas, aan de kant van Osdorp, Meer en Vaart, is zeer royaal gerenoveerd en in vrij korte tijd!


Over de hele lengte van de oeverzijde/promenade is dit type bank geplaatst. Vandalismebestendig en toch comfortabel om op te zitten met meerdere mensen/kinderen.


Aan het eind van de promenade, richting Corn. Lelylaan, is een steiger met zwemtrap gemaakt en een vrijstaand plateau.


Wat ook opvalt, is de helderheid van het water en de schone bodem!


Op de oever langs de Corn. Lelylaan zijn de (over)bekende letters gespreid geplaatst/neergelegd. Een ideaal speel- en oefenproject voor de "spiertjes".


Hier is een (water)vak vrijgemaakt met behulp van ballenlijnen en boeien, hier bevinden zich onderwaterproefbakken met onderwaterplanten voor onderzoek en controle.


Elders in de Sloterplas is een onderzoekeiland gemaakt, eveneens aangegeven met boeien en drijvers met lijnen.



Tot slot: ook café-restaurant Oostoever is gerenoveerd en gaat binnenkort weer open. De renovatie is zeer zorgvuldig uitgevoerd. De oorspronkelijke presentatie van het gebouw is vrijwel identiek gebleven, terwijl het gebouw nu meer gebruiksmogelijkheden biedt.


De zijkant van de promenade, een soort visuele grens, is opnieuw van een muurschildering voorzien.
Vroeger "hingen" Annie en Willem hier rond:


maandag 6 juni 2016

Kleine Braak in de Osdorper Binnenpolder Noord


Natuurgebied de Kleine Braak ("onderdeel" van de Osdorper Binnenpolder Noord) is eigenlijk de "overbuurman" van de Grote Braak aan de andere zijde van Haarlemmerweg/N200. Na de aanleg van de Westrandweg/A5 is fors gewerkt aan de natuurcompensatie vanwege de aanleg. De Kleine Braak heeft een verbeterde structuur gekregen en verderop is het Fluisterbos ingericht.


Niet alleen aan de inrichting van het gebied, maar ook aan de voorlichting is veel aandacht besteed o.a. een stukje geschiedenis wordt verteld en de indeling van het gehele gebied (meerdere polders) wordt toegelicht. Het gebied is onderdeel van de Groen As een verbinding tussen Amstelland en Spaarnwoude.


Detailopname van het infobord. In de rode cirkel bevindt zich de Kleine Braak. Aan de overzijde van de Haarlemmerweg bevindt zich de Groote Braak (oorspronkelijke naam Nieuwe Braeck). De kaart komt uit een atlas van 1687, die zich in het archief van het waterschap Rijnland bevindt.


Vaak zijn veel wilde ganzen op het terrein te zien. Vluchtelingen van luchthaven Schiphol, waar ganzen bij de poelier terecht komen?


Alle plassen en sloten zijn via buizen (zie hier boven) met elkaar verbonden. Het terrein heeft één niveau.



De snelweggrenzen van het gebied: de bovenfoto geeft de Haarlemmerweg/N200 weer, de foto er onder de Westrandweg/A5. Dagelijks razen mensen in hun auto, maar ook op de fiets voorbij zonder iets van dit prachtige gebied waar te nemen. Op het infobord is ook te zien hoe de andere polders door lokale wegen worden doorsneden. De Groene As (Amstelland-Spaarnwoude) heeft het niet makkelijk!

Hier is een "ontdekker" van start gegaan. Moge velen hem volgen!


Voor wie toch in de buurt is: het Fluisterbos is ook de moeite van het bezoeken/bekijken waard, maar het blijft mensenwerk.